Bold Branders: circulaire storytelling

“Wij verkopen geen materialen, maar verhalen."
In deze tijd van oververzadiging van kennis, informatie en inputs willen we onderzoek voeren naar en gebruik maken van een van de oudste communicatiemiddelen om burgers en consumenten (terug) te verbinden met materialen en producten zodat ze er duurzamer mee zouden omspringen: storytelling!

Bold Branders is een project dat ontstond uit de eerste bootcamp van Vlaanderen Circulair uit 2017. Intussen zijn we twee jaar en twee bootcamps in Leuven en Kortrijk verder en is Bold Branders nog steeds actief. Een kleine groep van vrijwilligers werkt nu aan een roman over circulaire economie, wat de essentie van Bold Branders weergeeft. Communiceren over circulaire economie op een laagdrempelige en leuke manier. Onze missie is namelijk om informatie over circulaire economie op een meer plezante en minder droge manier aan een groter publiek te presenteren. Boeken zijn tijdloos. Vooral science fiction heeft al vele generaties van uitvinders en creatievelingen doen nadenken over bepaalde problemen en ideeën. Daarom besloten wij om deze circulaire roman te schrijven.

Dankzij de steun van Vlaanderen Circulair hebben we middelen om acties uit te werken, zo waren we reeds actief op Antwerp Fashion Exchange van Antwerp Circular en werkten we samen met de Kringwinkel en Act4change voor videomateriaal. Het project loopt nog tot eind dit jaar en om het boek te kunnen realiseren richtten we een crowdfunding op.

Wie zijn we? Bold Branders is een collectief, ontstaan in september 2017 dat inzet op creatieve communicatie van circulaire economie via fictieve verhalen met daarin de realiteit verweven. Ons team bestaat uit Wendy Wuyts, Carl De Geest, Elke De Neve, Ingrid Caeyers en Eva Degryse.

Wij integreren in dit boek onze  kennis rond de state-of-art en ervaring met circulariteit in vooral bouw en meubels, en het concept van materiaalpaspoorten. Na ons detectivewerk begrepen we dat materiaalpaspoorten voor gebouwen nog in zijn kinderschoenen staat. We hebben in dit boek ook nagedacht wat een materiaalpaspoort voor een meubelstuk kan zijn, en wat de voor-en nadelen en uitdagingen voor de meubelindustrie kan zijn.

Het boek is een laagdrempelige manier om op een leuke manier circulaire economie voor te stellen. Het verhaal begint in een metrostation in Antwerpen. Na drie jaar sociaal werk in een Afrikaans land is een jonge Vlaamse psychologe naar haar geboortestad teruggekeerd. Ze herkent haar land niet meer. Bovendien is ze teruggekeerd voor een familie drama. Samen met de hulp van vrienden en collega's van haar nieuwe job herbouwt ze haar leven en leert meer over de principes en praktijken in de Vlaamse circulaire economie. We volgden bijvoorbeeld een workshop bij Hou’t Hart in Antwerpen en verwerkten recuperatiehout tot iets nieuws, maar gingen ook luisteren bij circulaire doeners zoals Facadeclick en Sam Ponette.

De crowdfunding loopt tot eind november dit jaar en je kan ons steunen door een van de beloningen te kiezen. Het gaat van een kleine gift, tot een gedrukte versie van het boek, tot een uitgebreide circulaire stadstour in verschillende steden zoals Antwerpen, Kortrijk en Gent. Samen met jullie, ons netwerk willen wij circulaire economie naar een breder publiek brengen.