Generation T: Let's Talk Politics

Sustainable Development Goal(s): Quality EducationGood jobsClimate Action

Op 18 april organiseerde Generation T naar aanleiding van de naderende verkiezingen van 26 mei het event ‘Generation T: Let’s Talk Politics’. Naast het netwerk van Generation T werd ook Teach for Belgium uitgenodigd om zich te laten inspireren door deze groep van jonge voortrekkers in een maatschapij in transitie.

Het Generation T netwerk is gelukkig breed verweven doorheen deze maatschappij. Zo mochten wij enkele Generation T leden die zich actief engageren binnen de politiek uitnodigen voor een debat.

Let’s Talk Politics?

Ok, maar over wàt dan precies?
Het concept was als volgt: Ons panel van 5 politici werd tijdens 3 debatten versterkt door 2 Generation T leden met een affiniteit met het thema van het debat. De thema’s van de avond? Werk, Klimaat en Onderwijs.

“Let's Talk Politics was het eerste debat dat ik deed tijdens de verkiezingscampagne. Het was een plezier om het panel te delen met generatiegenoten. Wat ons bindt, is duidelijk sterker dan wat ons verdeelt - op vlak van arbeidsmarkt, onderwijs maar vooral klimaat. Het heeft me hoop gegeven voor de toekomst!”
- Anthony Baert 


Tijdens het eerste thema van de avond, ‘Werk’, mochten we Joke Van Bommel en Nabil Bazsaz mee aan tafel uitnodigen. Joke kon het gesprek versterken vanuit haar rol als woordvoerder bij VDAB en Nabil vanuit zijn ervaring in HR met een focus op inclusie en diversiteit.
Zo is hij medeoprichter van Young Entelechy, een groep jongeren die bedrijven en organisaties ondersteunen in het opstellen en implementeren van een HR-beleid met een focus op diversiteit en Corporate Social Responsability.

“Ik vond het een heel boeiende avond en heb veel bijgeleerd van de ambitieuze jongeren die zich inzetten voor een duurzamere samenleving. Ik heb er nieuwe inzichten aan overgehouden en mijn netwerk is weer verbreed.”
- Nabil Bazsaz

Tijdens het debat over het thema 'Onderwijs' mochten we Ergys Brocaj en Klaartje Volders aan tafel verwelkomen.
Ergys heeft ervaring opgedaan bij de Vlaamse Scholierenkoepel en de Vlaamse Onderwijsraad en is de oprichter van My Utopia
Klaartje verrijkte het debat vanuit haar rol bij Teach for Belgium waar ze instaat voor de publieke en private partnerschappen en waar ze contactpersoon is voor scholen in de Vlaamse Gemeenschap.

Voor de Klimaat discussie nodigden we tenslotte  Herlinde Baeyens en Samuel Lietaer uit. 
Herlinde droeg actief bij als ambassadrice voor de klimaatcampagne 'Sign for my future'  en heeft ervaring als VN-jongerenvertegenwoordiger bij de Vlaamse Jeugdraad. 
Samuel is onderzoeker 'milieumigratie' voor het MIGRADAPT-project (Belspo-BRAIN), doctoraatskandidaat & KLIMOS-fellow.

We werden hartelijk ontvangen in de ‘Work Out Room’ van VDAB.