Hack Belgium 2018: Generation T well represented!

Van 26 tot 28 April 2018 vond de 2de editie van Hack Belgium plaats. Enkele hallen in Tour & Taxis werden een broednest van innovatieve concepten, tot stand gebracht door een 1000-tal participanten, gericht op het oplossen van 12 maatschappelijke uitdagingen.
 

Generation in Transition: Vlog #1

De eerste 'Generation in Transition' vlog is een feit. In deze eerste video neemt  Generation T lid Elias de Keyser jou mee op ontdekking doorheen Hack Belgium en horen we van de Generation T leden aanwezig op het evenement welke rol zij binnen deze grootschalige hackathon vervulden.

Over Hack Belgium gesproken

Elias’ eerste ontmoeting vindt plaats met Kira Van den Ende. Binnen de organisatie van Hack Belgium zélf is namelijk een Generation T lid actief in de weer met de communicatie van de grootste hackathon van het land.
 

“De maatschappelijke uitdagingen hier op Hack Belgium zijn o.a. mobiliteit: snelle, veilige en schone mobiliteit; de toekomst van gezondheidszorg en ouderdom; de creatie van zinvol werk, educatie van de toekomst, de Oceanen opkuisen,…”

A Super Resource to Corporates

Een beetje verder ontmoeten we Pierre-Alexandre Klein, die op Hack Belgium de rol van ‘super resource to corporates’ vervuld.

Waarom komen bedrijven naar dit evenement? “Om inspiratie op te doen en om nadien methodologieën, kennis en knowhow terug mee binnen te brengen in hun bedrijf.”

Platform for Dynamic Schools

Caroline De Cartier, curator voor de ‘Future-proof Education’ uitdaging en in het dagelijks leven Managing Director van Teach For Belgium, klonk enthousiast over enkele concepten die reeds uit de bus waren gekomen binnen deze challenge.

Zo bedacht één van de teams een platform waarop ouders, leerkrachten en omwonenden geconnecteerd worden om de kwaliteit van de educatie te verhogen.

“Als de leerlingen bijvoorbeeld meer over tuinieren zouden willen weten, en de leerkracht is daar niet zo mee bekend, zou iemand uit de buurt van de school de klas kunnen uitnodigen in diens tuin.”

Surfen met impact

Bij de ‘New Relationship with Oceans’ uitdaging met curator Laurenz-Frederic Pauli, ontstond het idee om een surfkamp te organiseren waarbij de deelnemers hun surfplanken van de volgende editie helpen maken door plastic afval van de kusten te verzamelen dat als materiaal zal gebruikt worden voor de planken.

Hacking the Fashion Industry

Verder sprak Elias onder andere ook met Joke Van Bommel, die deelnam aan de uitdaging ‘Circulaire Economie’. Samen met haar team bedachten ze het concept ‘One size fits you!’. Door middel van een 3D-scanner kan een exacte digitale kopie worden gemaakt van de consument. Deze past de kleren dan op zijn/haar digitale zelf. Pas wanneer de consument een keuze heeft gemaakt gaat het kledingstuk in productie.

Alvast een interessante benadering om de verspilling binnen de textielindustrie tegen te gaan.