Leden leren van elkaar via Job Switch Days

Sustainable Development Goal(s): 17. Partnerships for the goals

Priorities for change:
Leden leren van elkaar via Job Switch Days

Zo'n 3 jaar geleden lanceerden we de Job Switch Days om meer begrip te kweken tussen ledenorganisaties die met elkaar samenwerken of daar interesse in hebben. Het concept is eenvoudig: de CEO van een bedrijf ruilt gedurende een volledige dag van stoel met de directeur van een NGO. Dankzij de uitwisseling leren beide partijen meer over elkaars werking, visie en uitdagingen. Sinds de lancering van het concept, hebben al meer dan 15 Job Switches het vertrouwen tussen profit en non-profit actoren helpen vergroten. Een overzicht van enkele interessante uitwisselingen:

Eind februari maakten teams van Delhaize en Atelier Groot Eiland nader kennis met elkaar. Beide organisaties werken al een tijdje samen om overschotten van voedsel te recupereren. Via deze uitwisseling kregen Tom Dedeurwaarder, coördinator bij het sociaal economiebedrijf uit Molenbeek, en Marnix Marain, directeur van de Delhaize-vestiging in Anderlecht, een beter zicht op elkaars dagelijkse werking.

In oktober 2015 wisselden teamleiders van SMart en microStart ervaringen uit via een Job Switch. Beide organisaties leveren complementaire diensten aan een gemeenschappelijk publiek. Deze uitwisseling was voor hen dus een ideale gelegenheid om hun verdere samenwerking nog beter op elkaar af te stemmen.

Eerder op het jaar brachten we Marc Du Bois van Spadel en Benoit Ceysens van stadsboerderij en sociale werkplaats Nos Pilifs samen. Na een dagje Job Switchen kwamen ze tot dezelfde conclusie: ondanks hun verschillende aanpak, hebben actoren uit de sociale en reguliere economie gelijkaardige doelen.

Eind 2014 wisselden Chris Steenwegen van Natuurpunt en Greg Aertssen van het gelijknamige aannemingsbedrijf van job. In het verleden kwamen beide organisaties regelmatig met elkaar in aanvaring. Via deze Job Switch kregen beide directeurs een beter zicht op de standpunten van de ander en werden de eerste stenen gelegd voor mogelijke samenwerkingen in de toekomst.

In het najaar van 2013 namen Stephan De Brouwer van McDonald’s Belgium en Tobias Leenaert van Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) deel aan onze Job Switch Days. In zijn wilde jaren trok Tobias nog ten strijde tegen de opening van het eerste fast-food restaurant in Gent. Vandaag verkiest hij de weg van de samenwerking om het grote publiek warm te maken voor duurzamere voedingsgewoontes.

In de zomer van 2013 maakten de directeur van WWF België en de CEO van Eneco Belgium gebruik van onze Job Switch Days om hun partnerschapsrelatie uit te bouwen op strategisch niveau. Sindsdien bundelen WWF en Eneco de krachten via het Climate Savers Programme. Samen zetten ze zich in om onze wereld tegen 2050 uitsluitend van hernieuwbare energie te voorzien.

En op 18 oktober 2012 gaven Lily Deforce van Fairtrade Belgium en de toenmalige CEO van Delhaize Dirk Van Den Berghe de aftrap van onze Job Switch Days. Leuk om weten: deze eerste uitwisseling droeg meteen bij tot een betere integratie van Fair Trade producten in de Belgische supermarktketen.

Heeft u ook zin om een bestaande of potentiële partnerschapsrelatie uit te bouwen via een Job Switch Day? Geef ons dan gerust een seintje!