Beyond Chocolate: één jaar later

Sustainable Development Goal(s): 1. End poverty5. Gender equality8. Decent work and economic growth10. Reduced inequalities17. Partnerships for the goals

Priorities for change: FoodWork & InclusionInequality
Beyond Chocolate: één jaar later

Medio 2019 werd de coördinatie van Beyond Chocolate toegewezen aan IDH - de Sustainable Trade Initiative. Op vraag van IDH heeft The Shift ondersteuning geboden tijdens de maanden oktober en november om samen met partners actief in de chocoladesector de doelstellingen rond inkomen, ontbossing en kinderarbeid uit te diepen.

Op 5 december was het precies één jaar geleden dat de Belgische chocolade-industrie, de grote retailers, universiteiten, NGO’s en impact investors een partnerschap ondertekenden om de Belgische chocolade 100% duurzaam te maken. Op die eerste verjaardag van Beyond Chocolate maakte vice-premier Alexander De Croo, bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking, een eerste schijf vrij voor projecten die bijdragen aan een leefbaar inkomen voor cacaoboeren in Ghana en Côte d’Ivoire.

The Shift organiseerde op vraag van IDH een ‘inspiration & matchmaking session’ waarop heel wat spelers hun wil tot samenwerking concreet maakten op basis van een pitch. Zo konden de aanwezige signatories van Beyond Chocolate leren welke expertise en mogelijkheden in België voorhanden zijn om werk te maken van de ambitieuze doelstellingen op vlak van inkomen, ontbossing en kinderarbeid. Conceptnota’s voor projecten rond ‘living income’ worden eind januari bij IDH verwacht.

Heb je ook ideeën om bij te dragen aan Beyond Chocolate of wil je meer informatie over wat onze leden op 5 december gepitched hebben? Contacteer dan Els Haelterman (Senior Programme Manager Beyond Chocolate).