6 megatrends die onze samenleving beïnvloeden

Sustainable Development Goal(s): 7. Affordable and clean energy9. Innovation and infrastructure11. Sustainable cities and communities12. Responsible consumption and production13. Climate action

Priorities for change:
6 megatrends die onze samenleving beïnvloeden

Eind 2015 organiseerde ARGUS haar laatste conferentie rond megratrends: grote trends die onze maatschappij zowel lokaal als internationaal beïnvloeden. De werking van het milieuforum ARGUS zal vanaf dit jaar verdergezet worden door The Shift en enkele leden uit ons netwerk.

Het overlegplatform voor milieu ARGUS werd eind jaren ’70 opgericht door KBC en Cera. Door de jaren heen groeide de organisatie uit tot een gereputeerde groep experten, die vanuit een neutrale positie overheden, bedrijven en middenveld informeerde en inspireerde voor een duurzame, milieuvriendelijke samenleving.

Zo organiseerden ze op 18 december samen met VMM een grote conferentie rond wereldwijde megratrends die onze maatschappelijke, ecologische en economische veerkracht de komende decennia sterk zullen beïnvloeden. De Vlaamse Milieumaatschappij bracht eind 2014 in het rapport “Megatrends: ingrijpend, maar ook ongrijpbaar? Hoe beïnvloeden ze het milieu in Vlaanderen?” zes megatrends in kaart die ingrijpen op de maatschappelijke systemen van ruimtelijke ordening, mobiliteit, energie, productie en consumptie. U kunt deze megatrends alvast ontdekken in volgend filmpje:

 

Tijdens deze conferentie, die plaatsvond in het KBC hoofdkwartier te Sint-Jans Molenbeek, wisselden experten en allerlei stakeholders van gedachten rond de verschillende topics. Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap, gaf de aftrap met een inspirerende keynotepresentatie rond de verwezenlijkingen van en uitdagingen voor het milieubeleid in Europa. Nadien konden de deelnemers mee naar oplossingen zoeken tijdens enkele interactieve workshops en bijpraten op de afsluitende netwerkreceptie.

2015.12.18_Megatrendsconferentie_Verslag.pdf
| 8.1mb
Downloaden

Vanaf 2016 worden de projecten en diverse initiatieven van ARGUS ingebed in de werking van GoodPlanet, Natuurpunt, WWF, Cera en The Shift. Als Belgisch duurzaamheidsnetwerk, zetten wij de forumwerking van ARGUS voort en bouwen we verder op de door hen ontwikkelde visie over thema’s zoals een duurzame energietoekomst en de circulaire economie. Dit zal zich vertalen in onze projectenwerking en publicaties.