Eerste “Partnership Pitch” voor ondertekenaars van Belgian SDG Charter for International Development

Sustainable Development Goal(s): 17. Partnerships for the goals

Priorities for change:
Eerste “Partnership Pitch” voor ondertekenaars van Belgian SDG Charter for International Development

Op 22 februari nodigden we de ondertekenaars van het Belgian SDG Charter for International Development uit voor een eerste Change Lab. Een 30-tal bedrijven, NGO’s, overheidsdiensten en andere organisaties bekeken er hoe ze samen hun engagement kunnen omzetten in concrete partnerschappen.

Vorig jaar ondertekenden zo’n 90 bedrijven, NGO’s en overheden het Belgian SDG Charter for International Development, een initiatief van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. The Shift hielp dit mee opstellen en begeleidt nu ook het verdere traject. In 2017 willen we dit engagement immers omzetten in concrete partnerschappen tijdens een reeks Change Labs.

Op 22 februari nodigden we de ondertekenaars uit in de Financietoren te Brussel. We startten de ochtend met een voorstelling van het verdere traject om van charter naar partnerschappen te gaan. We onderstreepten het belang van partnerschappen tussen de verschillende actoren (private sector, middenveld en overheidsactoren), die de individuele bedrijfsagenda overstijgen en vertrekken vanuit een gemeenschappelijke doel. De 3 verschillende sectoren waren alvast goed vertegenwoordigd, wat wijst op de grote bereidheid bij de ondertekenaars om met elkaar in zee te gaan.

Vooraleer de deelnemers zelf begonnen te pitchen, gaven Piet Colruyt en Steven Serneels een aantal praktijkvoorbeelden uit hun boek “Allemaal Sociaal 3.0: Kunnen ondernemers de wereld redden?”. Het bestuderen van verschillende partnerschappen in zowel ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen leverden hen een aantal gouden principes op.

Toen gingen de deelnemers zelf aan de slag. Maar liefst 15 verschillende initiatieven en ideeën werden gepitcht: waterschaarste, digital data gap, creatie van waardig werk, lokale netwerken uitbreiden, verarming van bodem en landschap tegengaan, ... Aan inspiratie geen gebrek!

5 voorstellen werden verder uitgewerkt: 

  • Denys, Protos en Altech sloegen de handen in elkaar om samen na te denken over projecten rond duurzame sanitatie en drinkwater.
  • Plan International Belgium, MSD Belgium en een aantal andere partners vonden elkaar rond seksuele en reproductieve gezondheidszorg en rechten voor vrouwen en kinderen.  
  • Joker, Via Via Network en ISTO (International Social Tourism Organisation) beslisten om de handen in elkaar te slaan in het kader van het International Year of Sustainable Tourism for Development. Zij dromen ervan te investeren in een lokaal netwerk in West Afrika om de toeristische sector, lokale ondernemers en andere stakeholders samen te brengen.
  • Siemens Healthineers, Exchange, VLIR UOS, Binario en Akkanto broedden op een plan om te investeren in lokale opleidingen. Hoe kunnen nieuwe curricula ontstaan? En hoe kunnen bestaande curricula naar een hoger niveau getild worden?
  • Ondernemers voor Ondernemers en Ondernemers Zonder Grenzen bestudeerden de samenwerkingsmogelijkheden rond landbouw, herbebossing en ondernemerschap.

Tot slot werd het verloop van het verdere traject toegelicht. De volgende drie Change Labs bouwden voort op reeds bestaande voorstellen met betrekking tot “Renewable Energy”, “Food & Agriculture” en “Health & Access to medicine”.

  • Op 15 maart nodigden we ondertekenaars uit om samen met ons na te denken over de mogelijkheden van een investeringsfonds rond hernieuwbare energie.
  • Op 19 april organiseerde The Shift een Change Lab rond het thema “Voeding & Landbouw”.
  • Op 18 mei sneden we het thema “Health & Access to medicine” aan tijdens een laatste Change Lab.

Op volgende link vindt u meer informatie over het traject rond het Belgian SDG Charter for International Development. The Shift promoot ook graag partnerschappen over de grenzen heen. Daarom zal onze Sustainable Partnerships Award dit jaar een categorie bieden voor internationale ontwikkelingssamenwerking.

Heeft u nog vragen ivm het charter of deelname aan de Sustainable Partnerships Award? Contacteer gerust Charlotte Vroemans voor meer info!