Interview met Marie Delvaulx

Sustainable Development Goal(s): 17. Partnerships for the goals

Priorities for change: Transversal
Interview met Marie Delvaulx

De start van het schooljaar brengt altijd veel verandering en opwinding. Zo ook voor The Shift. Wie beter om het startschot te luiden van een jaar vol impactvolle projecten en inspirerende partnerschappen dan onze nieuwe directrice Marie Delvaulx?

Waarom heb je gekozen voor The Shift?

“Ik liep tot dusver een vrij klassiek parcours: na afloop van mijn studies aan de ICHEC ben ik mijn carrière gestart bij Ernst&Young als financiëel auditeur. Boeiend want ik leerde er niet alleen nauwkeurig en doeltreffend te werken, maar ook de uitdagingen begrijpen van de verschillende organisaties waarvoor ik audits deed.”

“Na die enkele jaren begon ik een 9-jarig avontuur bij Delhaize. Toen ik 6 jaar geleden zwanger was van mijn eerste dochter, wou ik een betekenis- en impactvoller beroep. Het was in die periode dat ik de kans kreeg om de functie van ‘sustainability manager’ te bekleden. Wat een avontuur!”

“Als je het gevoel hebt dat je je missie hebt volbracht, is het tijd om een andere te vinden. Ik ging dus op zoek naar een nieuwe uitdaging met nog meer impact en positieve veranderingen voor de maatschappij in het algemeen. Ik kende The Shift goed omdat ik aan veel van de activiteiten van het netwerk had deelgenomen. De fakkel van deze prachtige organisatie overnemen, leek me perfect in lijn met mijn missie om veranderingen binnen organisaties te versnellen.”

Wat was jouw ervaring als lid van The Shift?

“Ik heb de kans gehad B&S en KAURI te kennen, alsook de fusie te mogen meemaken die tot The Shift heeft geleid. Het laatste project waar mijn team en ik op hebben gewerkt is “Beyond Chocolate”, mede dankzij de bruggen die The Shift gebouwd heeft. Ik was heel trots om mijn organisatie in dit proces te kunnen betrekken. The Shift speelt echt een belangrijke rol in het samenbrengen van de verschillende belanghebbenden rond belangrijke kwesties en in het faciliteren van dialoog en partnerschap om concrete oplossingen te bieden. Eigen aan The Shift is dat het een Belgisch netwerk voor duurzame ontwikkeling is met een zeer rijke diversiteit in haar ledenbestand. Dit maakt de meest uiteenlopende partnerschappen mogelijk.”

Hoe zou je jezelf in één zin omschrijven?

“Voor deze vraag verwijs ik naar mijn levensmissie die uiteindelijk goed weergeeft wie ik ben en wat mij drijft in mijn persoonlijke en professionele keuzes: Be a positive change agent, inspire and engage people on new ways of doing business in the most innovative, sustainable and human way.

Waar zie jij The Shift idealiter binnen 1 jaar?

“Ik denk dat in België en in de wereld het momentum is gecreëerd om te evolueren naar meer duurzaamheid. Organisaties zijn zich er steeds meer van bewust dat we onze manier van werken moeten veranderen als we die leefbare toekomst voor de volgende generaties willen verzekeren. Nu blijft de vraag: “hoe”? Ik ben ervan overtuigd dat The Shift een katalysator en facilitator van deze verandering moet zijn, met name door via dialoog projecten en programma's voor te stellen die antwoorden bieden op de uitdagingen van onze leden. Geen enkele organisatie kan dit alleen; partnerschappen creëren is van essentieel belang om veranderingen te versnellen, om de manier waarop we zaken doen heruit te vinden en tegelijkertijd rekening te houden met de uitdagingen van de verschillende stakeholders.”

“The Shift binnen 1 jaar?  Een sterk team, een ambitieuze strategie met zeer duidelijke keuzes (we kunnen niet op alle fronten strijden!) en een nog meer gediversifieerd netwerk.”

Wat is je levensmotto?

“1 degree change at a time.” 

“Als mens hebben we de neiging om vaak alles in één keer te willen veranderen. Ik ben er echter van overtuigd dat verandering stapsgewijs moet gebeuren om een duurzaam karakter te krijgen en dat elk succes - hoe klein ook - moet worden gevierd als een stap in de goede richting.”

Als je door de tijd terug kon reizen, welk advies zou je jezelf geven?

“Of ze nu als mislukkingen of successen worden beschouwd; het is onmiskenbaar dat ervaringen ons verrijken en ons uitdagen in onze persoonlijke en professionele keuzes. Ik zou mezelf dus het advies geven om meer open te staan voor deze ervaringen en ze te beschouwen als leermomenten om beter vooruit te geraken in het leven.”

Waar wordt jij super enthousiast van?

“Mensen en reizen. Ik ontmoet graag nieuwe mensen. Ze helpen me andere standpunten in te nemen en mijn kennis te verbreden. Reizen is ook een geweldige manier om je open te stellen voor andere culturen en een beter begrip te krijgen van de wereld in al haar diversiteit.”

Door wie laat je je inspireren in het leven?

“Ik heb niet één specifiek persoon in gedachten die me dagelijkse inspireert. Wanneer ik voor uitdagingen en belangrijke belissingen sta, ga ik op zoek naar de mensen en organisaties die op dit gebied de meeste invloed hebben (gehad). Dat versterkt me in mijn geloof dat verandering mogelijk is en over het verschil dat ik kan maken om de zaken in beweging te brengen.”

Wat doe je het liefst tijdens je vrije tijd?

“Koken en reizen!”