Koningin Mathilde bij Vyncke voor rondetafelgesprek SDGs

Sustainable Development Goal(s): 8. Decent work and economic growth17. Partnerships for the goals

Priorities for change:
Koningin Mathilde bij Vyncke voor rondetafelgesprek SDGs

Op 14 juni bezocht Koningin Mathilde het Harelbeekse bedrijf Vyncke. The Shift organiseerde er voor de Koningin een rondetafelgesprek rond duurzame ontwikkeling met Vicepremier Alexander De Croo en tien Belgische ondernemers. De bedrijfsleiders vertelden onder andere hoe zij helpen om de SDG's te promoten in ons land.

Koningin Mathilde vertegenwoordigde de VN als ambassadrice van de SDGs (Sustainable Development Goals). Dit is een programma waarbij 17 ontwikkelingsdoelstellingen gedefinieerd worden rond een duurzame wereld.

Een tiental Belgische ondernemers voor wie duurzaamheid een belangrijke pijler is binnen hun bedrijf schoven mee aan tafel. Het gaat om:

 

  • Thomas Leysen (KBC, Umicore)
  • Jan De Witte (Barco)
  • Caroline Van Marcke (Van Marcke)
  • André Bouffioux (Siemens)
  • Bob Elsen (Joker)
  • Tom Bossuyt (BOSS)
  • Jacques Vandermeiren (Port of Antwerp)
  • Clarisse Lhoste (MSD)
  • Wouter de Geest (BASF)

 

Daarnaast waren uiteraard de bestuurdes van Vyncke aanwezig.

Joker reizen

Zij zitten voornamelijk in op SDG 16 (vrede, veiligheid en rechtvaardigheid). Joker is er namelijk van overtuigd dat interculturaliteit en het hebben van een brede kijk op de wereld, bijdraagt tot vrede. Zij organiseren reizen die vanuit een methodiek vertrekken om vooroordelen te voorkomen. Met hun Via Via Tourism Academy willen ze hun visie op duurzaam toerisme uitdragen en delen met anderen.

Siemens

Zij werken veel rond SDG 8 (waardig werk en economische groei). Hierbij richten ze zich op inclusieve groei. Zij willen hun 2.800 medewerkers voorbereiden op de aankomende digitale disruptie. Het technologiebedrijf past een model van dual learning toe. Ze werken daarnaast met onderwijsinstellingen rond het stimuleren van STEM-skills. Siemens België is verantwoordelijk voor Franstalig Afrika en draagt met haar activitieten bij aan infrastructuur, duurzame economie en slimmere steden.

BASF

Zij zetten in op SDG 17 (partnerschappen om doelstellingen te bereiken). Het chemiebedrijf ging een partnership met de Karel de Grote Hogeschool (KDG) aan. Samen willen ze de prestatie- en kansenkloof van de eerstejaars bachelor pioniersstudenten dichten. Pioniersstudenten zijn de eersten die binnen een familie gaan studeren en thuis geen referentiekader hebben. Deze doelstelling bereiken ze door tal van acties, zoals het inrichten van een zomercursus, de schrijfactie ‘iemand moet de eerste zijn’ en het oprichten van een community onder leiding van hogerejaarsstudenten.

Van Marcke

Deze verdeler van sanitair, verwarmingsinstallaties en keukens zet haar kernactiviteiten in op SDG 6 (schoon water en sanitair). Via hun gespecialiseerde afdeling Waterbehandeling, voeren ze dagelijks wateranalyses uit voor hun klanten. Via hun Big Blue Points adviseren ze hun klanten over waterbesparende oplossingen. Daarnaast bieden ze producten aan om water te behandelen, gaande van regenwaterrecuperatie tot allerlei ontharders.

Haven van Antwerpen

Bij de Haven van Antwerpen staat ook SDG 17 (partnerschappen om doelstellingen te bereiken) hoog op de agenda. Zij spelen een rol als partnership broker voor de 800 bedrijven in het havengebied. De haven heeft 1.300 verbindingen met andere havens. Zij willen in het haventransport een modal shift naar trein- en watervervoer realiseren.

Ook het familiebedrijf Vyncke bleek perfect te passen in de doelstellingen van de Verenigde Naties. "Het was Alexander De Croo die in ons bedrijf een geschikte partner zag voor dat gesprek", zegt Peter Vyncke, topman bij Vyncke. "Begin dit jaar kregen we een telefoontje of we daarvoor te vinden zouden zijn. Uiteraard hebben we toegezegd. We zijn blij dat we de koningin mochten ontvangen in ons bedrijf."

 

WTV bracht het bezoek van Koningin Mathilde in beeld. Bekijk het hier!