Media helpen duurzaamheid op de agenda zetten

Sustainable Development Goal(s): 16. Peace, justice & strong institutions

Priorities for change:
Media helpen duurzaamheid op de agenda zetten

Sinds de klimaattop van Parijs komen klimaatverandering en andere duurzaamheidsthema's dagelijks in het nieuws. Of ze zich nu richten tot het grote publiek of niches, de media brengen steeds vaker verhalen over positieve alternatieven voor de grootse maatschappelijke uitdagingen. Hieronder vindt u een kort overzicht van enkele sleutelspelers binnen en buiten ons netwerk die op een goed onderbouwde manier sensibiliseren rond duurzaamheid.

België stijgt dit jaar van de 15e naar de 13e plaats in de World Press Freedom Index van NGO Reporters Sans Frontières. Dat is onder meer te danken aan de inspanningen van onze overheden om de diversiteit en kritische blik van onze media te stimuleren. Zo reikt de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) jaarlijks de 'FRDO persprijs duurzame ontwikkeling' uit. Hiermee wil de overheid journalistiek bekronen die zowel inhoudelijk als vormelijk goed in elkaar zit en de duurzame-ontwikkelingsvisie op de agenda zet. De prijs gaat afwisselend naar de geschreven pers (dagbladen, periodieke pers, internetpublicaties) en naar de audiovisuele media (televisie, radio, video). Ze werd dit jaar op 25 april uitgereikt aan 6 laureaten. Onder meer de campagne ‘Le climat et moi’ van de franstalige omroep RTBF en ’De week van de hernieuwbare energie’ van het Radio 2 programma ‘De Inspecteurs’ werden geprezen om het enthousiasme waarmee ze de klimaatproblematiek op de agenda zetten. Op volgende link vindt u alle winnaars van de FRDO Persprijs 2016.

VRT en RTBF zetten in op toekomstige generaties

De focus op het klimaat bij onze openbare omroepen is geen momentopname. Vanuit hun missie willen ze immers de samenleving versterken door de mensen te informeren, inspireren en verbinden. Deze gezonde ambitie proberen ze in de eerste plaats uit te voeren via hun programmatie. Zo werkt radiozender MNM mee aan Generation WHAT?, een jongerenenquête waar jongeren vanuit heel Europa hun stem laten horen over de maatschappelijke thema’s waar zij belang aan hechten. Daarnaast bundelen Ketnet en Unicef de krachten om kinderen bewust te maken van de ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Via het avontuurlijk programma De Geonauten gaan Ketnetters opdrachten aan die te maken hebben met een van deze doelstellingen. Zo ontdekken ze spelenderwijs met welke problemen kinderen in andere landen te maken hebben en hoe daar iets aan gedaan kan worden.

Aan frantstalige kant, laat het RTBF-programma Alors on change mensen aan het woord die onze wereld op een positieve manier willen veranderen. U vindt er onder andere portretten van duurzame landbouwers, klimaatactivisten en alternatieve consumenten, maar ook reportages over thema’s als duurzame mobiliteit, burgerlijke ongehoorzaamheid of sociaal ondernemerschap.

GOOD MOOOV 2016

Sinds 2014 organiseert het MOOOV filmfestival een pitch-event voor filmmakers van geëngageerde documentaires. Op 22 april kwamen een aantal documentairemakers samen in Turnhout om hun projecten voor te stellen aan een NGO's en bedrijven die geïnteresseerd zijn om hieraan mee te werken. ’s Avonds was er ook een vertoning van de film Samuel in the Clouds, tot stand gekomen via een samenwerking waarvoor op de eerste editie van GOOD MOOOV de  banden werden gesmeed.

Onderzoeksjournalistiek naar wereldwijde conflicten en financiƫle fraude

Voor diepgravende journalistiek rond de grootste maatschappelijke uitdagingen, kunt u ook terecht bij MO*. Het papieren en online magazine brengt al jarenlang vanop de eerste rij verslag uit over ontwikkelingssamenwerking en de internationale politiek. Sinds 2015 werken ze via een internationaal onderzoeksplatform ook mee aan het blootleggen van wereldwijde belastingontwijking. Hieronder vindt u deze dossiers op een rijtje:

Komt u graag meer te weten over de verschillende manieren waarop over duurzaamheid bericht wordt? Op volgende link vindt u een overzicht van alle ledenorganisaties die actief zijn in media en verslaggeving.