Belgische CEO's op Power Breakfast met Paul Polman

Sustainable Development Goal(s): 8. Decent work and economic growth17. Partnerships for the goals

Priorities for change:
Belgische CEO's op Power Breakfast met Paul Polman

Op 7 juni nodigde vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, samen met Unilever-CEO Paul Polman, een groep Belgische top-CEO’s uit voor een ontbijtvergadering. De bedoeling was om met hen van ideeën te wisselen en het belang van duurzame internationale ontwikkeling te bespreken. “Als we tegen 2030 extreme armoede willen bannen en onze planeet beter te beschermen, dan hebben we de privésector nodig”, aldus De Croo.

Alexander De Croo is de initiatiefnemer van het Belgisch SDG Charter. Het slaat een brug tussen internationale ontwikkeling en het bedrijfsleven. Tijdens de ontbijtvergadering bespraken de minister en de CEO’s hoe bedrijven mee hun schouders kunnen zetten onder de uitvoering van de Sustainable Development Goals. Onder meer de CEO’s van Brussels Airlines, Delhaize en de Haven van Antwerpen namen deel.

“Een internationaal ontwikkelingsbeleid zonder samenwerking met de privésector kan nooit duurzaam zijn”

De SDG’s erkennen voor het eerst expliciet de belangrijke rol van de privésector op het vlak van internationale ontwikkeling. Daar staat Alexander De Croo helemaal achter.

“Als we tegen 2030 extreme armoede willen bannen en onze planeet beter willen beschermen, dan hebben we de privésector nodig. Donorlanden als België kunnen die klus niet op hun eentje klaren. Bedrijven staan klaar om mee hun schouders te zetten onder de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Bedrijven die duurzame ontwikkeling omarmen zijn betere bedrijven. En een internationaal ontwikkelingsbeleid zonder samenwerking met de privésector kan nooit duurzaam zijn. Daar ben ik na vandaag des te meer van overtuigd.”

Paul Polman: pleitbezorger van de SDG's

Minister De Croo was bijzonder tevreden over de aanwezigheid van Paul Polman. De CEO van Unilever is internationaal één van de pleitbezorgers om de privésector nauw te betrekken bij de uitvoering van de Sustainable Development Goals. Hij is ook voorzitter van de World Business Council for Sustainable Development, lid van de International Business Council van het World Economic Forum en lid van de Board van de UN Global Compact.

Paul Polman, CEO Unilever: “De Sustainable Development Goals bieden grote economische kansen, mits bedrijven en overheden de handen in elkaar slaan.”

Belgian SDG Charter for International Development

Eind vorig jaar lanceerde Alexander De Croo het Belgian SDG Charter dat het bewustzijn rond de ambitieuze ontwikkelingsagenda bij de Belgische privésector doen groeien. Het charter werd ondertussen al door meer dan 100 bedrijven en organisaties ondertekend. The Shift hielp dit mee opstellen en begeleidt nu ook het verdere traject. In 2017 gaan we met de ondertekenaars aan de slag om het potentieel van de partnerschappen te ontdekken. Op 22 februari vond een eerste ontmoeting plaats. In maart kwamen een aantal ondertekenaars samen rond hernieuwbare energie. In april volgde een Change Lab met de focus op samenwerking in de internationale voedingsketen en in mei rond gezondheid.

 

Meer info

Wenst u meer te vernemen over het Belgian SDG Charter for International Development? Contacteer dan Charlotte Vroemans voor meer informatie.