Ann-Sofie Van Enis

Ann-Sofie Van Enis

https://www.kuleuven.be/duurzaamheid/greenofficekuleuven

Sustainable Cities and CommunitiesClimate ActionPartnerships for the goals

Wie ben je en wat doe je?

Sinds oktober 2016 werk ik als jobstudent bij het Green Office, verbonden aan de Dienst Duurzaamheid van de KU Leuven. Ik coördineer er een groep enthousiaste vrijwilligers en begeleid een aantal projecten en het werkgroepje “internationalisering”. Het Green Office is een “sustainability lab” voor en door studenten en personeelsleden die samen streven naar een duurzamere universiteit en community. We organiseren activiteiten, sensibiliseren via campagnes, werken projecten uit rond actuele thema’s en overleggen op meerdere niveaus om het universiteitsbeleid te verduurzamen. We zetten voornamelijk in op ecologische duurzaamheid maar ook economische, sociale en culturele duurzaamheid komen aan bod. Zelf studeer ik Cultural Anthropology and Development Studies na een master Japanologie waarbij ik voor mijn eigen onderzoek focus op de duurzame ontwikkeling van rurale gebieden in Japan. Op persoonlijk vlak ben ik aanhanger van een duurzame levensstijl en probeer ik mijn ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te beperken. Ik hoop dan ook op het werk, in de les en in mijn vrije tijd zoveel mogelijk mensen aan te zetten om na te denken over hoe we de wereld samen net iets duurzamer kunnen maken. 

Waarom maak jij deel uit van Generation T?

Ik ben elke dag bezig met duurzaamheid en vind het fantastisch om meer mensen te leren kennen die dezelfde interesse delen. Aangezien ik momenteel student ben, zit ik nog niet echt in “het professionele wereldje” maar zou ook graag na mijn afstuderen rond dezelfde thematiek verder werken, bijvoorbeeld in de duurzame ontwikkelingssector. Door mijn opleiding heb ik een brede maar genuanceerde kijk op de wereld. Ik werk vaak en graag samen met andere mensen, zoals bij het uitwerken van projecten of het coachen van vrijwilligers, en engageer me met plezier ook in mijn vrije tijd voor duurzame initiatieven. Op het Green Office ben ik verantwoordelijk voor het contact met andere duurzame organisaties, waardoor ik bepaalde sociale vaardigheden heb verworven. Daarnaast vind ik het fantastisch om creatief te zijn. 

Een concreet voorbeeld van hoe jouw project/activiteiten verandering teweeg brengt:

Met mijn collega’s van het Green Office organiseren we verschillende activiteiten en campagnes rond duurzaamheid om studenten zoveel mogelijk te engageren. Impact is moeilijk om nu al op te meten aangezien we pas vorig jaar opgericht zijn, maar we merken wel dat er van de studenten uit grote interesse komt. Met het werkgroepje “internationalisering” hebben we een internationaal evenement “sustainability abroad” en een “sustainable job fair” georganiseerd. Daar was telkens een grote opkomst, en achteraf hoorden we ook dat studenten het aanbod aan duurzame activiteiten én activiteiten over duurzaamheid apprecieerden en er ook veel bij opstaken. Op lange termijn proberen we studenten en personeel te sensibiliseren en zo een universiteitsgemeenschap te creëren die een duurzame boodschap kan uitdragen naar anderen toe.