Best practice
Doelgroep: Oudere werknemers
Initiatiefnemer(s): AXA, KBC en Proximus

Sustainable Development Goal(s): 8. Decent work and economic growth10. Reduced inequalities17. Partnerships for the goals

Priorities for change: Work & Inclusion

Experience@Work

Hoe hou je oudere werknemers gemotiveerd tot aan het einde van hun loopbaan? Via Experience@Work laten bedrijven hun ervaren werknemers aan de slag gaan bij andere organisaties die zoeken naar specifieke senior profielen.

Doelstellingen

  • Hou oudere werknemers gemotiveerd
  • Laat oudere werknemers op latere leeftijd doorgroeien
  • Help kmo’s ervaren werknemers aan te trekken

Wat?

Via Experience@Work laten bedrijven hun ervaren werknemers aan de slag gaan bij ngo’s en kmo’s. Deze organisaties hebben o.w.v. barema’s en andere redenen vaak moeite om specifieke senior profielen aan te trekken.

De werknemers zetten zo hun competenties en ervaring in voor uitdagende projecten bij een nieuwe werkgever. Maar ze behouden tegelijk hun staat van dienst en contract bij de oorspronkelijke werkgever. Een win voor alle drie betrokken partijen!

‘Het vangnet is bijzonder uitgebreid: volledig behoud van loon, behoud van toegang
tot de gebouwen, en als het echt niet lukt, kun je terugkeren.’
(De Standaard, 2017)

Sinds de oprichting in 2015 heeft Experience@Work al zestig werknemers naar een ‘nieuwe werkgever’ geleid. Ze kwamen van onder meer KBC, Proximus, IBM en Bpost en gaan naar organisaties als 11.11.11. en Light for the World.

Waarom?

AMS onderzocht in het kader van de SD Worx leerstoel de ervaringen van een twintigtal werknemers en organisaties. Enkele bevindingen:

  • Deelnemers lijken over het algemeen positieve ervaringen over te houden aan de uitwisselingen.
  • Ze zeggen terug het gevoel te hebben zinvol bezig te zijn in een context die goed aansluit bij hun eigen waarden en normen.
  • Ze ervaren dat Experience@Work een nieuwe wind blaast doorheen hun loopbaan.
  • Ze gaan terug met goesting aan het werk.

"Het gaat niet om bankzitters die door hun oversten gedwongen worden te
vertrekken"- Inge Janssens (coördinator Experience@Work)

Hoe?

Samen met SD Worx en de VDAB faciliteren we dit ‘Multi Company Mobility Center’, opgericht door KBC, Proximus, AXA Belgium en HazelHeartwood. Tot nog toe gaan werknemers vooral aan de slag in de non-profit sector. Maar ook kmo’s en andere organisaties kunnen via Experience@Work ervaren medewerkers binnenhalen voor een haalbaar bedrag.